kaasfondue
Kaasfondue

Kaasfondue is een gekende vorm van fonduen.
Je kan zelf aan de slag gaan en een verrassing bereiden voor je gasten. Gebruik bij de volgende bereiding een houten lepel.
Voor kaasfondues kan je verschillende kaassoorten gebruiken , naast de gebruikelijke gruyère en emmentaler.
Denk bijvoorbeeld aan camembert, brie, leerdammer maar ook Italiaanse soorten als mozzarella of pecorino. Voor een kaasfondue ga je best uit van 125 tot 175 gram kaas per persoon.
Voorzie een 20-tal blokjes stookbrood.

Ingrediënten
• 300 gram geraspte gruyère
• 300 gram emmentaler
• 1 teentje knoflook
• 2 1/2 à 3 dl droge witte wijn
• 300 ml groentebouillon (van tablet)
• 1 1/2 eetlepel maïzena opgelost met 1 borrelglaasje kirsch
• 1 eetlepel grove mosterd
• versgemalen witte peper en nootmuskaat, zout

Recept
Halveer de knoflook en wrijf de binnenzijde van de fonduepan ermee in. Doe de overgebleven knoflook in een knijper.
Doe er vervolgens 2 1/2 à 3 dl droge witte wijn in en breng samen met de bouillon in de fonduepan aan de kook.
Snij de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas.
Draai daarna het vuur lager en roer de beide kaassoorten in gedeelten met je houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is. Knijp de overige knoflook bij de kaas.
Eens de kaas gesmolten is, giet je er het mengsel kirsch-maïsbloem in en een eetlepel grove mosterd.
Laat alles vervolgens nog 2-3 minuten zacht doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
Breng het geheel op smaak met peper en zout. Of voeg er verse kruiden (peterselie, dragon, bieslook) of muskaatnoot aan toe voor een kruidige kaasfondue.
Laat de kaasfondue lichtjes koken tijdens de maaltijd.


© De Kaasmarkt - alle rechten voorbehouden